De toekomst van leerarrangementen in het beroepsonderwijs

Auteur

Hoe zorgen we voor toekomstbestendig(er) beroepsonderwijs?

Het beroepsonderwijs staat op een kruispunt. Enerzijds is sprake van een vastlopend systeem, dat aanbodgericht is, dat mbo en hbo bestuurlijk niet op elkaar betrekt en dat weinig speelruimte voor de student biedt. Anderzijds schreeuwt de dynamische arbeidsmarkt om vaklieden, die snel inzetbaar zijn terwijl studenten behoefte hebben aan meer keuzeruimte voor het volgen van hun leerroute.

Waarom moet het stelsel worden opengetrokken?

Het stelsel opentrekken: De toekomst van leerarrangementen in het beroepsonderwijs

Marc van der Meer, Erica Aalsma, Hans Cremer en Joan Nunnely, 2023.

Reflectie op het functioneren van het beroepsonderwijs is van alle tijden. Sinds het ontstaan van het hbo in de huidige vorm (1985) en het mbo in zijn huidige vorm (1995) is continu de vraag gerezen of het stelsel van het beroepsonderwijs toekomstbestendig is.

In dit artikel bekijken Marc van der Meer, Erica Aalsma, Hans Cremer en Joan Nunnely waarom het stelsel opengetrokken dient te worden en wat er nodig is om voldoende samenhang in het onderwijs te brengen om de talentontwikkeling van studenten verder te stimuleren.

Dit is hoofdstuk 10 uit Elfvoudig mbo – over de (door)ontwikkeling van het mbo. Redactie: Max Hoefeijzers & Marc Vermeulen. Uitgave Open Press TiU, Tilburg, 2023

Deze publicaties vind je misschien ook interessant

Alle publicaties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!