De toekomst van leerarrangementen in het beroepsonderwijs
Auteur
Hoe zorgen we voor toekomstbestendig(er) beroepsonderwijs?
Het beroepsonderwijs staat op een kruispunt. Enerzijds is sprake van een vastlopend systeem, dat aanbodgericht is, dat mbo en hbo bestuurlijk niet op elkaar betrekt en dat weinig speelruimte voor de student biedt. Anderzijds schreeuwt de dynamische arbeidsmarkt om vaklieden, die snel inzetbaar zijn terwijl studenten behoefte hebben aan meer keuzeruimte voor het volgen van hun leerroute.
Waarom moet het stelsel worden opengetrokken?
Het stelsel opentrekken: De toekomst van leerarrangementen in het beroepsonderwijs
Marc van der Meer, Erica Aalsma, Hans Cremer en Joan Nunnely, 2023.
Reflectie op het functioneren van het beroepsonderwijs is van alle tijden. Sinds het ontstaan van het hbo in de huidige vorm (1985) en het mbo in zijn huidige vorm (1995) is continu de vraag gerezen of het stelsel van het beroepsonderwijs toekomstbestendig is.
In dit artikel bekijken Marc van der Meer, Erica Aalsma, Hans Cremer en Joan Nunnely waarom het stelsel opengetrokken dient te worden en wat er nodig is om voldoende samenhang in het onderwijs te brengen om de talentontwikkeling van studenten verder te stimuleren.
Dit is hoofdstuk 10 uit Elfvoudig mbo – over de (door)ontwikkeling van het mbo. Redactie: Max Hoefeijzers & Marc Vermeulen. Uitgave Open Press TiU, Tilburg, 2023
Deze publicaties vind je misschien ook interessant
Alle publicatiesRegionaal en sectoraal ecosysteem water
De Leermeesters heeft samen met het Lectoraat Beroepsonderwijs praktijkgericht onderzoek gedaan naar hoe in Friesland wordt samengewerkt aan ontwikkelen van de watersector.
Ruimte voor wendbaar vakmanschap
In dit rapport vind je antwoorden op de vraag hoe leerprocessen van wendbaar vakmanschap bij mbo-studenten in hybride leerwerkomgevingen eruitzien en hoe begeleiders deze leerprocessen kunnen ondersteunen.
Zorgpact: Leren in de praktijk, handreiking en whitepaper
Deze vier boekjes vormen samen een handreiking over leren in de praktijk. De whitepaper gaat dieper in op de vier perspectieven uit de boekjes.